Na een drukke dag met lessen ben ik alles nog eens aan het overdenken. Ik had vandaag een aantal kinderen na elkaar die zo verschillend zijn. Een jongen met adhd.  In de groep was het voor hem veel te druk dus we zijn op individuele basis verder gegaan.
Ik werk met hem op een speelse manier aan de longe. Hij vind het heel moeilijk om goed rechtop te blijven zitten en ik had al vele oefeningen en aanwijzingen geprobeerd.  Tot we bij toeval bij de brommer kwamen 🙂 sinds hij bedenkt dat hij brommer rijdt als hij gaat draven zit hij keurig rechtop. Met twee armen voor zich om gas te geven…

Een meisje die het ene moment super in de rondte rijdt en volgende moment helemaal dichtslaat omdat er in haar ogen iets spannends gebeurt. Ik heb met haar afgesproken dat op het moment dat ze zich angstig voelt worden ze hardop tot 10 gaat tellen. De eerste keer hoorde ik gefluister maar na een tijdje was ze luid en duidelijk aan het tellen. En ze heeft de rest van de les vrolijk met een grijns van oor tot oor uitgereden.

En dan het meisje die over alles..maar dan ook echt alles nadenkt…Omdat ze zo bang is het verkeerd te doen. We zijn al best een tijdje bezig om zelf het hoofdstel om te doen. Soms lukt het maar heel vaak ook helemaal niet. Keelriem, neus en sperriem zitten 9 van de 10 keer verkeerd.  Ik heb uitgelegd,  voor gedaan,samen gedaan  maar het wilde niet lukken. Met rijden doet ze het heel goed. Heeft tijd nodig maar voelt het wel goed aan. Toen bedacht ik me opeens. …gevoel…Wat doet ze met het hoofdstel indoen? Denken, denken, denken en dan vervolgens vastlopen.

Ik heb haar tijdens het opzadelen afgeleid met een praatje over school….Ze staat met het hoofdstel in haar hand en ik zie haar aarzeling.  Ik zeg tegen haar “Hup hoofdstel in. Je kan het. Niet nadenken, gewoon doen.” Vervolgens praat ik verder over de gymles. En warempel: hoofdstel in en alle riempjes op hun plek.

Ieder kind is anders. Mijn uitdaging is om iedere keer weer de ingang te vinden waar we mee verder kunnen. De ene keer is het makkelijker dan de andere keer.  Maar als het lukt geeft het zoveel voldoening.