Heel vaak krijg ik de vraag van mensen of ik een pony te koop weet die bomproof is en 100% betrouwbaar. Hij of zij moet geschikt zijn voor een kindje dat net is begonnen met ponyrijden en best nog wel onzeker. Nee, die weet ik niet is mijn standaard antwoord. Ik ken namelijk geen enkele pony die geschikt is voor onzekere kinderen die net begonnen zijn met ponyrijden. En zeker niet om aan te schaffen als eigen pony..Op dat moment worden vaak de problemen geboren.Het kan allemaal wel. .Een pony kopen in dit geval maar dan wel met de juiste begeleiding. En dan bedoel ik ook echt dagelijkse begeleiding voor zowel kind als ouders.

Stel je nu voor….Dat het lukt om een pony te vinden die werkelijk geen stap verkeerd zet….Waar je op kan gaan staan. …Die je los in het gangpad kan zetten. ..Of waar je met je vriendinnetje achterop mee langs de weg kan… De ouders hoeven er niets aan te doen..behalve dochter of zoonlief naar de pony te brengen.

Na een jaar wordt er besloten dat het kind wel toe is aan een betere pony…Want met deze pony gaat het tenslotte ook heel goed. Nu komt er een jonge pony..pittiger dan de vorige. Heeft het kind nu voldoende basis om dit te kunnen handelen? Weten de ouders inmiddels voldoende om het kind op een goede manier te begeleiden?

Deze pony blijft niet in het gangpad staan maar kiest het hazenpad…Met opstappen gaat het al mis omdat de pony opeens een voet tegen zijn billen krijgt…Want ja er op klauteren ging bij de vorige ook…En zo kan ik nog wel even doorgaan. Is het niet zo dat voor er een eigen pony wordt aangeschaft de basis van zowel kind als ouder goed moet zijn? Dat eerst gezorgd moet worden dat een onzeker kindje wat steviger in haar schoenen komt te staan?

Want ik heb het nu alleen over de problemen die voor ouder en kind kunnen ontstaan. Nog niet eens over de pony…Die in dit hele verhaal alle onbegrip en vaak ook onkunde moet doorstaan. De pony die een compleet andere taal spreekt en vreselijk in de war raakt van alle tegenstrijdige signalen. Een pony die zich dan doodongelukkig voelt en er helemaal niets aan kan doen……..